Lato to idealna pora roku na organizację ślubu i wesela. Warto jednak pamiętać, że letnie menu weselne będzie różniło się znacznie od tego, które znajduje zastosowanie podczas innych pór roku. Oto 10 kwestii, które warto wziąć pod uwagę komponując menu na wesele w lecie.
10 rzeczy, o których warto pamiętać planując wesele w lecie:
1. Zupa na pierwsze danie?
Menu na przyjęcie weselne zazwyczaj zaczyna się od zupy. Warto jednak wziąć pod uwagę, że tradycyjne, gorące zupy mogą nie do końca sprawdzić się, gdy para organizuje wesele w lecie. Świetną alternatywą jest zupa chłodnik. Inną opcją jest zamówienie przystawki zamiast pierwszego dania.
2. Na drugie – dania z rusztu
Latem nie ma nic lepszego, jak dania z grilla. Menu na przyjęcie weselne nie musi zawierać tylko tradycyjnej, polskiej kuchni. Warto także zastanowić się, czy np. dania z rusztu nie byłyby lepszym rozwiązaniem podczas letniej uroczystości.
3. A może szwedzki stół?
Podczas wesela latem warto rozważyć także podawanie jedzenia w formie szwedzkiego stołu. Wysokie temperatury sprawiają, że większość ma mniejszy apetyt – lepiej, aby każdy sam decydował kiedy i co chce zjeść. Szwedzki stół to opcja szczególnie warta uwagi komponując letnie menu weselne.
4. Catering na wesele latem
Jeśli organizujecie wesele we własnym ogrodzie, to świetnym rozwiązaniem będzie catering. Przygotowanie samodzielnie jedzenia na wesele latem jest sporym wyzwaniem, które nie jest najlepszym pomysłem.
5. Lemoniada na wesele
Lemoniada na wesele to ulubiony napój zarówno dzieci, jak i dorosłych. Możecie zaserwować nie tylko znaną lemoniadę z cytrynami, ale także taką z arbuzem, truskawkami, czy też malinami.
6. Alkohol na wesele w lecie
Ślub i wesele latem rządzi się swoimi prawami, dlatego również alkohol na wesele musi być skrupulatnie dobrany. Wybierzcie takie trunki, które z powodzeniem można łączyć w orzeźwiające drinki. Do tego schłodzone kieliszki, szklanki oraz kufle i sposób na przyjemne lato gotowy!
7. Grill na weselu? Czemu nie!
Dania z grilla świetnie urozmaicają letnie menu weselne. Nie muszą jednak być podawane tylko w formie II dania, ale także jako oddzielny grill bar. Każdy z gości grilluje samodzielnie wybrane przez siebie ulubione kąski i ma wiele dipów do wyboru. To prawdziwy hit wesela latem!
8. Owocowe przystawki
Menu na przyjęcie weselne nie może pominąć także owoców. Truskawki, borówki, czereśnie, arbuzy, melony i inne, słodkie, a także z dużą zawartością wody owoce będą świetnym urozmaiceniem letniego jedzenia. Ciekawym pomysłem jest podanie ich w formie szaszłyków lub małych przystawek.
9. Letnie menu weselne: lody
Letnie menu nie może pominąć lodów. To obowiązek każdej pary organizującej wesele, aby pamiętała o tym jakże wyczekiwanym dodatku podczas wesela w ogrodzie bądź w ogóle wesela latem. Możecie zorganizować specjalny stolik, w którym każdy z gości będzie mógł wybrać ulubione smaki, posypki, polewy i inne dodatki.
10. Schłodzone naczynia
Warto pamiętać, że wesele w lecie musi w swoim menu zawierać orzeźwiające napoje. Jeszcze lepiej smakują, gdy szklanki, kieliszki i kufle będą schłodzone. W ten sposób, lemoniada, białe wino czy piwo będą prawdziwym wybawieniem w upalny dzień.